Paddenstoelen op de feesttafel

image Printervriendelijke versie

Gekweekte paddenstoelen zijn het hele jaar door te koop en prima alternatieven voor hun wilde soortgenoten die elk hun seizoen hebben. Deze vier 'speciallekes' zijn mijn favorieten. Stuk voor stuk zijn ze pure umami en verdienen ze een plekje op de feesttafel.  smaakmaker Tine

Enoki-take

De enoki-take of fluweelpootje is voor mij met stip de leukste van de gekweekte paddenstoelen! Een oorspronkelijk uit Japan afkomstig paddenstoeltje, met een piepklein roomwit hoedje en een lange, dunne steel. Ze worden in bundeltjes gekweekt en verkocht. Meestal zit er onderaan het trosje nog een stukje van de voedingsbodem, laat dit er zeker aan zo bewaren de zwammetjes makkelijk 4 dagen in hun verpakking in de koelkastgroentelade.

Enoki zijn knapperig, smaken fruitig en doen het prachtig in bouillon.

Spoel de bundeltjes voor gebruik even in ijskoud water, snij de onderkanten af en voeg ze dan toe aan bouillon of bak ze snel even aan in wat olie. Heb je echt superverse enoki, snij dan de onderkanten af, verdeel in kleinere bundeltjes, draai een plakje gerookte zalm of rauwe ham rond de steeltjes, besprenkel de hoedjes met een goede olijfolie en wat citroensap en geef de bundeltjes als aperitiefhapje.
 

Shimeji

De shimeji of beukenzwam is er in bruine (Buna Shimeji) en witte (Bunapi Shimeji) versie. Deze zwammetjes groeien als een bundel en hebben lange, dunne steeltjes en kleine hoedjes.

Vast aan hun voedingsbodem en ingepakt in vershoudfolie bewaren ze ca. 3 dagen in de koelkastgroentelade.

De textuur, geur en smaak zijn heel specifiek. De zwammetjes zijn heel lekker in pasta, risotto en bij gevogelte en vis. Je kunt ze beter niet rauw eten, want ze smaken vrij bitter en verteren moeilijk.

Snij voor gebruik het aantal paddenstoeltjes die je wilt, los van de bodem. Snij de steeltjes bij en verwerk ze verder.
 

Shii-take


De shii-take komt eveneens oorspronkelijk uit Japan. De relatief kleine paddenstoel heeft een gladde, onregelmatig gevormde lichtbruine hoed en een vrij korte taaie steel die wordt weggesneden.

Een zeer eiwitrijke paddenstoel met vast, wit en sterk aromatisch vruchtvlees.

In hun verpakking bewaren ze ca. 1 week in de koelkastgroentelade.

Alle recepten voor witte Parijse champignons kunnen ook met shii-take.

Echte smaakmakers in bouillon, pasta, risotto en saus. Ze passen perfect bij gevogelte en vis.
 

Eryngii

De eryngii of koningsoesterzwam lijkt helemaal niet op de gewone oesterzwam. Hij heeft een fluweelachtige kleine, grijsbruine hoed en een grote, hoge, stevige witte steel.

In de koelkastgroentelade is hij in vershoudfolie makkelijk 1 week houdbaar.

Schoonmaken met een borsteltje of vochtige doek en de onderkant van het steeltje wegsnijden.

De eryngii is zeer vlezig, heeft een lichte amandelgeur en een pittige smaak. Snij hem in plakken en bak hem in wat olie of boter.

Een prima vleesvervanger in een hamburger, lasagne of moussaka. Ook ideaal in een paddenstoelenmix voor pasta of (in plakken gesneden en gebakken) als sidedish bij wild en gevogelte.

Meer weten over paddenstoelen: www.detafelvantine.be/paddenstoelen

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners