Meet & Greet met TVT-smaakmaker Mari Maris tijdens Tuindagen Beervelde

image Printervriendelijke versie

Wil je onze smaakmaker Mari Maris ontmoeten, dan kan dat tijdens De Tuindagen van Beervelde van 11 tot en met 13 mei. Mari is er elke dag aanwezig op de stand (724) ‘Les Hauts-de-France’ waar de regio’s Picardië en Nord-Pas de Calais zich van hun mooiste kant laten zien.

foto: Bart de Ruiter

De regio’s Picardië en Nord-Pas de Calais zijn geen onbekenden voor de Vlamingen en Nederlanders, ze gaan er graag naar toe voor een korte vakantie. Ook Mari trok er vroeger – toen ze nog chef was in haar Amsterdamse restaurant - wel vaker naar toe op zoek naar ruimte en rust. Die vond ze en ze ruilde het hectische Nederland voor het piepkleine dorpje Besmont in de Aisne, in het Noorden van Frankrijk.

Ze ging wonen in een klein huis met een zeer grote tuin. Haar ‘Jardin des Etoiles’ was geboren. In het huisje kwam een kleine B&B “voor fietsende Nederlanders die daar toevallig langskwamen”. Af en toe stond ze nog aan het fornuis, voor vrienden en gasten, maar haar grote passie werd de tuin. Chef Mari werd groentevrouw Mari. De tijd die ze over had, vulde ze met schrijven over haar tuin en het bedenken van gerechten met haar groenten.

We leerden haar kennen toen haar eerste boek De Groentebijbel op onze tafel belandde. Een stevig boek met veel informatie, boordevol praktische recepten en vooral ook heel leuke no-nonsens-tekstjes in een directe en eigenzinnige stijl. We vroegen Mari om TVT-smaamaker https://www.detafelvantine.be/mari_maris te worden. En dat wou ze! Vanaf dan stuurde ze elke maand een artikel met recept naar ‘de tafel van Tine’.

Het bleef niet bij één boek. Vorig jaar rolde een tweede van de persen: Mari Plukt De Dag. Een kanjer met indrukwekkend veel concrete info over groenten, leuke verhalen over haar Franse leven en 740 recepten waarin de groenten uit haar eigen tuin de hoofdrol spelen. Onze zuiderburen kochten het boek massaal en ontdekten Mari als een gepassionneerde groentevrouw/chef en sympathieke vertelster met een heel eigen visie. Zo zegt ze van zichzelf dat ze “geen softie of veggie-missionaris is, maar toch geen vlees eet … omdat ze niks eet dat oogjes heeft.”

Deze week verschijnt een derde boek: Saladebijbel van bietenpolonaise tot caesar en van niçoise tot zilte aspergesalade. Een saladebijbel, want "salade is zoveel meer dan een blaadje sla met een beetje olie en azijn".

Tijdens De Tuindagen van Beervelde krijgt ook Vlaanderen de kans met Mari Maris kennis te maken. Toeval wil dat de gastregio van deze editie Nord-Pas de Calais Mari's regio is. Geen betere gelegenheid dus om onze smaakmaker Mari te leren kennen en te proeven van haar keuken. Hieronder alvast een gerechtje dat je zal kunnen proeven!

Tickets voor De Tuindagen van Beervelde kun je via deze link kopen, met voorkoopkorting .Vichysoisse sauvage
(ca. 4 pers.)
100 g prei, alleen het wit, in fijne ringen
50 g boter
400 g aardappelen, in grove brunoise
1,5 l kruidenbouillon (of water)
flinke bos daslook fijngesneden
2 à 3 el citroensap 2 laurierblaadjes
2 dl crème fraîche
4 handjes pastinaakchips *

Stoof in een ruime pan de prei in de boter. Voeg als de prei zacht is de aardappel toe. Schenk er bouillon (of water) op en voeg een handje daslook, citroensap en laurier toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager. Laat 35 minuten zachtjes pruttellen. Verwijder de laurier en voeg de overige daslook toe. Pureer tot gladde soep. Klop met de garde de crème fraîche erdoor. Laat nog even tegen de kook aan komen en maak op smaak met peper & zout. Verdeel over kommen en ‘zet’ er een handje pastinaakchips op.

* Pastinaakchips
1 lange pastinaak
zonnebloemolie
zout

Schaaf met de dunschiller in de lengte lange plakken van de pastinaak. Frituur ze, met kleine porties tegelijk, 2 à 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de olie en bestrooi ze direct met zout. Laat even uitlekken. Lekker als snack, maar ook erg mooi als garnering bijvoorbeeld bij aardappel- of knolselderijpuree, gratin van artisjok, bij frisse salades of bij de vichysoisse.

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners