Lekkere lelijkerd wordt Vis van het Jaar: zeeduivel

image Printervriendelijke versie

De prijs van mooiste vis zal hij nooit behalen, maar voor de prijs van lekkerste maakt hij wel veel kans: zeeduivel, ofte lotte, ofte staartvis. Als dertigste ‘Vis van het Jaar’ koos VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw samen met visserijsector dit jaar opnieuw voor zeeduivel. De voorstelling van de Vis van het Jaar ging door bij Tête Pressée in Brugge. Chef Pieter Lonneville wist pers en publiek te verwennen en verrassen met vier creatieve zeeduivelgerechtjes.

De lekkerste bijvangst
Zeeduivel mag dan nog mooi stevig en lekker wit vlees hebben en geen graten – waardoor het een heel kindvriendelijke vis is - toch is hij een relatieve onbekende bij het Belgische publiek. Slechts 2% van de gezinnen kocht in 2017 zeeduivel en dat kan dus beter. Zeeduivel wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd.. Vooral in het voorjaar wordt er meer zeeduivel aangevoerd uit de Britse wateren. In juni start de visserij in de Golf van Biskaje en in het najaar wordt de aanvoer uit de Noordzee belangrijker. Er wordt niet gericht gevist op zeeduivel maar afhankelijk van de periode en het visserijgebied kan zeeduivel tot 30% van de bijvangst uitmaken van de visserij op tong en pladijs, de belangrijkste doelsoorten van de Vlaamse vissers. In 2017 werden er bijna 500 ton zeeduivelstaarten aangevoerd in onze visveilingen.


Charles Devinck 

Zeeduivel onder de loep
Zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is een oprecht lelijke vis. Vissers verwijderen zijn monsterlijke kop aan boord. Wat overblijft is een stevige staart. Daarom wordt hij ook staartvis genoemd. Zijn wetenschappelijke naam is Lophius piscatorius, de Franse is lotte. Zeeduivel kan tot 2 meter lang worden en hij leeft op grotere diepten. Het is een slechte zwemmer en hij houdt zich vaak op op de bodem, waar hij op de loer ligt voor zijn prooi. Die lokt hij met een soort hengel boven zijn bek, waarna hij zijn reuzenbek opent en zijn prooi met een enorme snelheid naar binnen zuigt. Hij leeft van kleine vissen en ongewervelde dieren en je mag hem gerust een slokop noemen, hij kan immers moeilijk maat houden met eten.


Chef Pieter Lonneville

Zeeduivel lust iedereen
Zeeduivel zoals hij bij ons wordt aangeboden, zonder kop en zonder vel, is nagenoeg puur visvlees. Enkel het centrale been wordt niet gegeten. De vis heeft geen graten. Zeeduivel is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig, blank en heeft een zachte zoete smaak. Zeeduivel is een makkelijke vis om te bereiden. Hij laat bovendien veel verschillende bereidingswijzen toe. Bakken, stoven of koken, met zeeduivel kan je alle kanten op. Omdat het visvlees stevig is, is zeeduivel de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries, soepen en bouillabaisse.

Zin in zeeduivel?
Zeeduivel gestoomd, bonte bloemkool en schuimige kaasjes l recept chef Pieter Lonneville 
Lotte met aubergine en garnaal l recept chef Pieter Lonneville

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact