chefrecept Matthieu Beudaert: Pladijs op de BBQ

image Printervriendelijke versie

 Pladijs op de BBQ met tomatenpuree en gelakte aubergines.


 Ingrediënten (4 pers):
2 pladijzen van 500 g elk
 - 4 takjes tijm  - 
2 sjalotten  - 2 lente-uitjes
  - 4 teentjes knoflook
  - olijfolie
  - 4 kerstomaatjes

voor de gelakte aubergine:

1 aubergine  - 
1 dl sojasaus  - 1/2 dl mirin  - 2 eetlepels honing  - 
sap van 1/2 citroen
  - zeste van 1 limoen



voor de tomatencompote:

2 soorten tomaten in blik (van elk 250 g)
  - 2 el ketchup   - 
1 el rode wijnazijn
  - 1 ui
  - 2 teentjes knoflook - 
1 takje tijm  - 
2 el olijfolie

Bereiding:
Prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand. Controleer of de aubergine gaar is. Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt van toestel tot toestel af). Laat de aubergine afkoelen in de koelkast. Snij in plakjes. Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak. Leg de aubergines in de lak en kook verder in een stroop die rond de aubergines plakt.


Snij voor de compote ui en knoflook fijn. Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg tomaten, ketchup en rode wijnazijn toe. Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote. Roer deze massa door een aardappelzeef. Breng op smaak met peper en zout. 


Grill de pladijs kort op de BBQ. Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, knoflook en lente-ui. Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq. (een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma's beter tot hun recht gaan komen).
Serveer aan tafel in aparte schalen.

    
     chef Mathieu Beudaert
     restaurant: Table d'Amis
     Walle 184, 8500 Kortrijk - tel.056 32 82 70
     www.tablesdamis.be
 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners