chefrecept Kris De Roy: Gebakken en gelakt buikspek op de BBQ

image Printervriendelijke versie

Volop zomer dus volop BBQ-tijd! Een recept van chef Kris De Roy van 't Hofke van Bazel. Kies zeker voor varkensvlees van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld Duroc d'Olives.

Ingrediënten (4 pers):
1 kg buikspek (bij voorkeur Duroc d’Olives*)  -  druivenpitolie  - enkele grote aardappelen, in dikke plakken gesneden  - mosterdcress (eventueel voor de afwerking)

voor de pekel:
1l water -  90g pekelzout (colorosso, te koop bij de slager)  

voor de lakage**:
250 g sojasaus  - 250 g mirin  - 150 g bruine suiker  - 150 g honing  - 1 kl vers geraspte gember


Bereiding:
Meng voor de pekel water en zout en leg het spek er ca. 24 u in. Neem uit en snij in blokjes.
Meng voor de lakage alle ingrediënten en laat wat inkoken.

Wrijf de blokjes spek in met druivenpitolie, bak even voor op de BBQ en zet aan de kant.

Leg een pizzasteen op het BBQrooster en laat goed warm worden. Leg de stukken spek op de aardappelplakken en snij die bij. Leg op de steen, bestrijk met lakage - doe dit regelmatig - en laat verder garen. Draai niet! De aardappel gebruiken we niet, hij zorgt er alleen voor dat de onderkant van het spek niet gaat verbranden als de lakage afloopt.

Leg de stukken spek op een schaal of plank en serveer meteen eventueel samen met gegrilde groenten, boontjessalade of een andere salade.

Meer BBQ recepten vind je via de pagina detafelvantine/bbq

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners