Chef v/d Week Frank Fol, De Groentekok, over de groente van het jaar: prinsessenboontjes

image Printervriendelijke versie

Van maandag 6 tot zaterdag 12 mei loopt opnieuw 'De week van groenten en fruit'. Naast tal van activiteiten worden er jaarlijks een groente en een fruit speciaal in de kijker gezet. Dit jaar is het bescheiden prinsessenboontje Groente van het Jaar en de smaakbom aardbei Fruit van het jaar. De Groentekok en bezieler van De Week Frank Fol vertelt meer over de boontjes, volgende week heeft de 'Groentechef van het jaar' het over aardbeien.

Frank Fol: "Prinsessenboontjes kent iedereen, jammer genoeg vaak enkel de dunne die aangevoerd worden uit Kenia & co. Nochtans groeien de allerlekkerste hier bij ons, 's zomers op het veld en in het voorjaar in serres. Je kunt ze ook makkelijk zelf telen in de moestuin: enkele stokken in de grond - of in een grote bloembak - steken waarlangs de boontjes kunnen klimmen en je hebt al snel een mooie opbrengst.

De groene prinsessenbonen en de gele boterbonen behoren tot dezelfde familie. Het zijn groenten met zo'n strictuur dat het bijna vleesvervangers zijn. Je kunt er een volledige maaltijd op bouwen. Vleesvervangers zijn goed voor vegies of vegans die de eiwitten nodig hebben, maar als je evenwichtig eet met vlees en vis, heb je die niet nodig. Je kunt perfect op basis van groenten een aantal dagen evenwichtig eten.

Prinsessenboontjes klaarmaken is eenvoudig. De spitse tipjes laat je aan, de wat harde onderkant breek je af, even spoelen, kort blancheren in kokend water, uithalen en overdoen in ijswater zodat ze hun groene kleur en stevig beet bewaren. Vanaf nu kun je er veel kanten mee uit.

- Gewoon koud toevoegen aan een salade of kort aanstoven met een uitje en wat look in boter, kruiden met peper, zout en foelie. Foelie, de minder doorsmakende pel van de nootmuskaat, geeft echt een meerwaarde op bonen. Afwerken kan dan met verse dragon en/of kervel.

- Een volledige maaltijd wordt het als je onderin carpaccio van venkel legt, daarop de gestoofde boontjes en daarover gepofte quinoa of geroosterde boekweit strooit. Afwerken met de bakboter of goede olijfolie, groentevinaigrette of wortellegumaise.

- Boontjes combineren ook prima met tomaten, artisjok en nieuwe aardappelen met rozemarijn.

- Kinderen vinden dan weer 'groene frietjes' lekker: boontjes door tempura halen en frituren."

Week van Groente en Fruit  https://weresmartworld.com/nl/de-week-van-de-groenten-en-fruit   

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners