pasta - Gegratineerde venusschelpen met tuinkruiden en linguine

image Printervriendelijke versie

Joris Delanghe: "Wanneer Bretoenen feesten, staan er venusschelpen (des palourdes) op het menu! De regionale sport is dan ook pêche-à-pied: schelpen rapen bij laag water en dan vooral bij springtij. Schelpen graven zich enkele centimeter in het natte zand in en zijn eenvoudig op te graven. Feest!"

Gegratineerde venusschelpen met tuinkruiden en linguine

NODIG voor de kruidenboter:
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
1 bosje kervel
125 g halfzoute boter
1 eetlepel amandelpoeder witte peper

voor de gegratineerde venusschelpen:
54 grote venusschelpen
grof zeezout
2 dl Muscadet-Sèvre-et-Maine (witte wijn)

voor de pasta:
600 g linguine
3 el olijfolie
zwarte peper

BEREIDING VOOR DE KRUIDENBOTER
Hak de peterselie, koriander en kervel zeer fijn. Meng de kruiden. Smelt de boter op zacht vuur tot ze begint te schuimen. Neem van het vuur en roer er het amandelpoeder door. Laat afkoelen en roer er 3 eetlepels tuinkruiden door. Kruid met peper.

VOOR DE GEGRATINEERDE VENUSSCHELPEN
Leg de venusschelpen in een bak water en meng er een hand grof zeezout door. Laat 1 uur rusten zodat de schelpen zichzelf reinigen. Neem de schelpen uit het water en steek ze met een oestermes open. Begin daarbij aan het scharnier en snijd daarna de sluitspieren links en rechts door. Verwijder de bovenste schelp en zorg ervoor dat al het vlees zich in de onderste schelp bevindt. Gooi de bovenste schelp weg. Leg de venusschelpen in een ovenschaal en leg op elke schelp 1 theelepel kruidenboter. Spatel tot slot de rest van de kruidenboter in de ovenschaal en giet de witte wijn erbij. Zet 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

VOOR DE PASTA
Kook de linguine al dente in een ruime pan met zout water. Giet af en doe terug in de pan. Roer er de olijfolie en ruim zwarte peper door. Houd warm. AFWERKING Neem diepe, voorverwarmde borden en schep in het midden van het bord een portie linguine. Schik daaromheen 9 venusschelpen. Overgiet met enkele eetlepels saus uit de ovenschaal. Werk de linguine af met verse tuinkruiden.

Recept uit het boek Bretagne à la carte van Joris De Lange 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact