Berichten - album

De planten hier langs de beek gaven al een aardige oogst, er kwam dan ook regelmatig rabarber op tafel: vlug geroosterd met een beetje knoflook en tijm, gesmoord in boter en salie, soep, met...

 

"Aardbeien zijn heel terecht tot 'Fruit van het Jaar' gekozen “zegt Arabelle Meirlaen, chef van Arabellle in Marchin en chef van het Beste Belgische Groenterestaurant 2019. “Het is een superlekker...

 

Van maandag 6 tot zaterdag 12 mei loopt opnieuw 'De week van groenten en fruit'. Naast tal van activiteiten worden er jaarlijks een groente en een fruit speciaal in de kijker gezet. Dit jaar is...

 

Rucola is een lekker pittige groente die ik graag gebruik in salades, maar ook als frisse sidedish. Onlangs interviewde ik voor Veldwerk Anne en Geert Vanhulle, rucola-telers in Veldegem. Dit is...

 

April is een heerlijke maand voor wie beroepsmatig met champagne bezig is. Dan vindt in Reims namelijk de Printemps des Champagnes plaats, waar meer dan 20 wijnbouwersassociaties hun wijnen...

 

"Lamsschouder is iets vetter dan een bout, maar zit boordevol smaak. Een lamsschouder moet vers zijn en een mooi laagje vet hebben. Je koopt hem het best bij een goede slager."
CHEF Michaël...

 

"Waterkers is een van mijn lievelingsgroenten. Jammer genoeg wordt ze vaak vrij saai gebruikt in soep, nochtans is het een veelzijdige en supergezonde groente die pit brengt in gerechten.

...
 

5/4  Vorige week werd in Flanders Expo de nieuwe editie van het culinaire jaarboek Foodprint voorgesteld. Traditioneel worden daarbij ook de...

 

De warme voorjaarszon zou je haast het hoofd op hol brengen. Maar ook al sta je met een lijf vol lentekriebels overdag in een t shirt in de tuin, de nachten zijn nog vriezend koud, en dat kan nog...

 

"Paling leeft op zout én zoet water en wordt ook hier in Zeeland in vooral de Oosterschelde gevist, het is dan ook een typisch Zeeuws product met een licht zilte smaak. Het Zeeuwse palingbestand...

 

Een flinke maartse bui geselt de weiden en akkers rond de pluktuin Pur Fruit in Oeselgem. We hebben een afspraak met de Queen herself maar die laat zich niet zien. Chef Lieven Lootens en...

 

Zal ik even chauvinistisch zijn en de lente starten met twee boeken waarin Gentse chefs de hoofdrol spelen. Als eerste is er Vrijmoed Eenvoud, een boek van en over tweesterrenchef Michaël Vrijmoed...

 

Enkele maanden geleden was ik te gast in de Franse Sud-Ouest, meer bepaald in Gascogne, net ten zuiden van Bordeaux. Ik viel er van de ene verbazing in de andere: een prachtige streek, die niet...

 

"Ik kook graag met producten die regionale boeren kweken en 's winters is boerenkool er een van. Deze grote, donkergroene kool met lange stelen en losse, gekrulde bladeren leunt het sterkst aan...

 

Met Valentijn voor de deur is de zoektocht naar een passend geschenk weer begonnen. Dat bracht me aan het denken: waarom kunnen de dames eens geen bier schenken gebrouwen door vrouwen? Om het...

 

"Nog tot half maart is de zwarte truffel, de tuber melanosporum, met zijn diep aards, bedwelmend aroma rijp en op zijn best. Koop truffels die mooi zwart, rond en hard zijn. Snij je een verse...

 

Wijting kun je bakken en frituren, maar ook perfect rauw eten. Dit fantastische gerecht van chef Bruno Timperman van Bistro Buut te Brugge aten we op de voorstelling van de Vis van het Jaar.

...
 

"Wijting als Vis van het Jaar is een goede keuze." zegt Filip Claeys chef van De Jonkman in Brugge en medeoprichter van NorthSeaChefs. "Met de NorthSeaChefs promoten we volop onze...

 

De feesten zijn voorbij, maar sommige topproducten zijn er het hele jaar. En, komt Valentijn er straks niet aan? Tim Boury: "Deze krab uit de diepe koude wateren van de poolcirkel is een...

 

Het lukt me maar niet een kerststukje voor de tafel te maken, hoe hard ik ook doorwerk. Gelukkig is Tine een goede gastvrouw; als u het van mij moest hebben, zat u zo onderhand heel ongeduldig en...

 

"Het afgelopen jaar was af en toe stormachtig, maar het was wél opnieuw een jaar vol nieuwe culinaire en andere ontdekkingen in Chicago. Die ontdekkingen deelde ik met veel plezier met de gasten...

 

Een heerlijk licht dessertje dat je kunt afwerken met fruit naar keuze, maar ook met schilfers chocolade, notencrumble of verkruimelde speculaas. Ideaal voor de High Tea op kerstdagnamiddag! ...

 

Het is altijd een beetje koffiedik (of droesem) kijken wat de toekomst ons brengt, maar met de feestdagen in het vooruitzicht durf ik me al eens aan een voorspelling wagen – toch wat wijn betreft...

 

Met een royale gevulde kalkoen als hoofdgerecht, hou ik het vooraf graag licht. Een kerst aan zee... dat vraagt om hapjes met zilt lekkers als coquilles, scheermessen en langoustines. Met dank aan...

 

"Langoustine is een prachtproduct om mee te werken, maar ook een héél delikaat product dat echt levende vers moet zijn. Leven doen ze wel niet meer als ze in de keuken belanden, langoustines...

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners