Berichten - album

Een flinke maartse bui geselt de weiden en akkers rond de pluktuin Pur Fruit in Oeselgem. We hebben een afspraak met de Queen herself maar die laat zich niet zien. Chef Lieven Lootens en...

 

Zal ik even chauvinistisch zijn en de lente starten met twee boeken waarin Gentse chefs de hoofdrol spelen. Als eerste is er Vrijmoed Eenvoud, een boek van en over tweesterrenchef Michaël Vrijmoed...

 

Enkele maanden geleden was ik te gast in de Franse Sud-Ouest, meer bepaald in Gascogne, net ten zuiden van Bordeaux. Ik viel er van de ene verbazing in de andere: een prachtige streek, die niet...

 

"Ik kook graag met producten die regionale boeren kweken en 's winters is boerenkool er een van. Deze grote, donkergroene kool met lange stelen en losse, gekrulde bladeren leunt het sterkst aan...

 

Met Valentijn voor de deur is de zoektocht naar een passend geschenk weer begonnen. Dat bracht me aan het denken: waarom kunnen de dames eens geen bier schenken gebrouwen door vrouwen? Om het...

 

"Nog tot half maart is de zwarte truffel, de tuber melanosporum, met zijn diep aards, bedwelmend aroma rijp en op zijn best. Koop truffels die mooi zwart, rond en hard zijn. Snij je een verse...

 

Wijting kun je bakken en frituren, maar ook perfect rauw eten. Dit fantastische gerecht van chef Bruno Timperman van Bistro Buut te Brugge aten we op de voorstelling van de Vis van het Jaar.

...
 

"Wijting als Vis van het Jaar is een goede keuze." zegt Filip Claeys chef van De Jonkman in Brugge en medeoprichter van NorthSeaChefs. "Met de NorthSeaChefs promoten we volop onze...

 

De feesten zijn voorbij, maar sommige topproducten zijn er het hele jaar. En, komt Valentijn er straks niet aan? Tim Boury: "Deze krab uit de diepe koude wateren van de poolcirkel is een...

 

Het lukt me maar niet een kerststukje voor de tafel te maken, hoe hard ik ook doorwerk. Gelukkig is Tine een goede gastvrouw; als u het van mij moest hebben, zat u zo onderhand heel ongeduldig en...

 

"Het afgelopen jaar was af en toe stormachtig, maar het was wél opnieuw een jaar vol nieuwe culinaire en andere ontdekkingen in Chicago. Die ontdekkingen deelde ik met veel plezier met de gasten...

 

Een heerlijk licht dessertje dat je kunt afwerken met fruit naar keuze, maar ook met schilfers chocolade, notencrumble of verkruimelde speculaas. Ideaal voor de High Tea op kerstdagnamiddag! ...

 

Het is altijd een beetje koffiedik (of droesem) kijken wat de toekomst ons brengt, maar met de feestdagen in het vooruitzicht durf ik me al eens aan een voorspelling wagen – toch wat wijn betreft...

 

Met een royale gevulde kalkoen als hoofdgerecht, hou ik het vooraf graag licht. Een kerst aan zee... dat vraagt om hapjes met zilt lekkers als coquilles, scheermessen en langoustines. Met dank aan...

 

"Langoustine is een prachtproduct om mee te werken, maar ook een héél delikaat product dat echt levende vers moet zijn. Leven doen ze wel niet meer als ze in de keuken belanden, langoustines...

 

Zoals steeds is de laatste week voor de kerst heel druk, zo druk dat ik even het kerstdiner uit het oog verloor. Dit jaar wordt het een kerst met vrienden aan de Franse kust en dit weekend kreeg...

 

Bier, heeft dat een plaats aan de feesttafel? Mag het iets meer zijn dan een pintje om de dorst te lessen of als een zware Rochefort 10 om de chocoladecake mee te verteren?...

 

Het lievelingsgerecht van Christine Van Steenkiste (Chamrova) zag ik helemaal zitten. Ze maakt het vaak de dag vooraf, laat het rusten in de koelkast en warmt het vlak voor eten kort op in een...

 

In een druilerige winterregen rijden we binnen bij Chamrova, het champignonbedrijf van Christine Van Steenkiste waar het bio-label prominent aan de gevel schittert. Er hangt een...

 

Enkele jaren terug reden we in zonnige vakantiemood langs kleine baantjes door de Landes toen we plots in een weide een heleboel kippen hun kostje zagen vergaren. Natuurlijk zijn we gestopt bij de...

 

"Spitskool is een heel 'fiere' groente met een zachtere en aangenamere smaak dan zijn zusje de witte kool. Kolen zijn ook een uitstekende bron van voedingsvezels en om alle stoffen optimaal te...

 

Pils is aan een ware revival bezig, al enkele jaren. Steeds meer brouwerijen durven hun pils als centraal ankerpunt in de brouwerij te plaatsen en daar zijn goeie redenen voor....

 

"Pastinaak was lang een 'vergeten' groente net als peterseliewortel, aardpeer en gele wortel. Ik werk graag met deze groenten omdat ze mooi passen in een najaarsmenu en passen bij vlees als bij...

 

Vaste waarden in mijn keuken zijn mijn snelkoker en mijn Crock Pot ofte ‘slowcooker’. Sinds kort zitten ze allebei netjes opgeborgen in de kast en staat er een nieuwe pot mooi te wezen bovenop...

 

Een van Los Angeles’ iconen, het restaurant Philippe The Original vierde onlangs zijn 110e verjaardag. Toevallig viel dat samen met de 100e verjaardag van een klassieker uit L.A.’s culinaire...

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners