vlees - Nazomerse ovenschotel

image Printervriendelijke versie

Even binnengesprongen bij Loesje om de hoek, onze fantastische Lousbergmarkt. Bij Copain een 'rogge verdommeke' voor morgenvroeg gekocht en bij De Vroente kon ik niet weerstaan aan de leuke bolaubergines en gele courgettes. Thuis meteen een stukje lamsschouder ontdooid, aardappeltjes en een bijna vergeten venkeltje erbij gehaald. Resultaat goed twee uur later: een heerlijke nazomerse ovenschotel! TVT-smaakmaker Tine Bral

Bij deze het recept voor 2 personen. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, de meeste dingen heb je in huis en anders ga gewoon experimenteren... Varieer met de kruiden en in plaats van ricotta kunnen ook room, geraspte kaas of verkruimelde verse geitenkaas. Een ideale ovenschotel om vooraf klaar te maken! Bewaren in de koelkast en ca. 15 min. op temperatuur laten komen voor hem in de warme oven te zetten anders risceer je dat de stenen schaal het temperatuurverschil niet gaat overleven.

 

Ingrediënten:
500 g lamsschouder*, in kleine stukken gesneden
1 bolaubergine, kroontje verwijderd en in plakken gesneden
1 gele courgette, kroontje verwijderd en in repen gesneden
1 klein venkeltje, in reepjes gesneden
3 kleine aardappelen, goed gewassen en in plakken gesneden
1 tomaat - ontdekte nog een goed rijpe in mijn tomatenschaal, ideaal voor de sappigheid en extra smaak! - in plakken gesneden
1 teentje look, fijngesnipperd
0,5 cm gember, fijngesnipperd
1 takje tijm
1 topje rozemarijn
1 takje oregano
2 blaadjes salie, versnipperd
1 el ricotta, losgeklopt olijfolie

Bereiding:
Bak het vlees rondom rond mooi aan in een scheut olijfolie op hoog vuur. Voeg de kruiden, look en gember toe en laat even verder sudderen op een zacht vuurtje.
Stoom aardappelen, aubergine, courgette en venkel elk apart beetgaar. Schep telkens uit en laat wat uitdampen.
Bouw de ovenschotel op:
Leg onderin een laagje aubergines, daarop de helft van de courgettes, daarop de tomaat, daarop het vlees (met de jus en de kruiderij), dan de rest van de courgettes, daarover de ricotta en afdekken met de aardappelplakjes. Besprenkel met olijfolie en laat ca. 20 min. kleuren en verder garen in een voorverwarmde oven op 200°C liefst met grill aan. Heb je deze functie niet, zet de schaal dan de laatste 5 min. onder enkel de grill.

In het glas: een lekker frisse rosé, mijn lieveling Petit Arnau van het Spaanse Loxarel (te koop bij A Taste Affair )

koken & tafelen algemeen

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact