CHEF vd Week Stijn Bauwens over pladijs

image Printervriendelijke versie

"Pladijs is in september top. Deze platvis kun je makkelijk herkennen aan zijn glad aanvoelende huid met zeer kleine schubben. Onderaan is hij zuiver wit, op de bovenzijde groen of groenachtig bruin met onregelmatig verspreide oranje vlekken. Hoe duidelijker die stippen, hoe verser de vis. Chef Stijn Bauwens

Meestal gaan er 2 vissen in 1 kg. Met de fijnsmakende pladijs kun je alle kanten uit: gebakken, gestoomd, gefrituurd. Alle recepten voor tarbot, tongschar en tong kunnen ook voor pladijs. Je kunt pladijs in zijn geheel klaarmaken - snij er dan wel de vinrand rondom af, die is onaangenaam in de mond - of in filets (van 1 vis heb je 4 mooi filets). Het vel is perfect eetbaar, bak eerst de witte kant, draai om en bak dan de donkere kant. Wil je het vel extra krokant, haal het dan even door de bloem voor je gaat bakken.

Mijn favoriet zijn goujonettes: snij 600 g pladijsfilets in repen van ca. 1 cm, haal ze door bloem (schud overtollige bloem af), daarna door eiwit en tenslotte door panko/paneermeel. Frituur de reepjes

Stijn Bauwens, Bistro De Kruidenmolen, Dorpstraat 1, Klemskerke / De Haan

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

Kerstwinkel 2017

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact