Proefwerk

Proefwerk - Lekker slow in de pot

Slow cooking doen we al eeuwen. De pot stond uren te pruttelen op het vuur of werd in de gemeenschappelijke oven gezet. Mijn oma zwoer bij haar Aga om stoofrecepten langzaam in de oven te garen. Ik moet me, zoals de meeste thuiskoks zonder superoven, 'behelpen' door mijn stoofpotten langzaam te garen op mijn fornuis. En. dan durft er al eens iets aanbranden omdat ik met andere dingen bezig ben en vergat om tussenin de pot te checken en water bij te voegen. TVT-smaakmaker Tine Bral

Voor mensen zoals ik is een CrockPot een heerlijke uitvinding. De pot gaart je gerecht langzaam zonder dat je moet controleren of bang zijn van aanbranden. En... het heeft wel iets, die pot die langzaam staat te garen en het huis heerlijk doet ruiken. Op zijn Amerikaans koken - 's morgens alles in de pot, de deur uit en 's avonds opscheppen - doe (durf) ik toch niet. Ik geef toe: je moet 'leren' de pot te 'vertrouwen'.

Slowtoppers zijn ondertussen varkenswangetjes, goulash en risotto met knolgroenten. Ook het beroemde Provençaalse lamsgerecht 'le gigot de sept heures' recept van TVT-smaakmakers Elena en Luc ging in mijn CrockPot. Daarbij gaart het lamsboutje gedurende zeven uur langzaam in de oven tot het vlees met een lepel gesneden kan worden. Het resultaat was top!

Wat is nu die CrockPot? In een lichte RVS buitenpan past een stevige keramische binnenpan die je gewoon op tafel kunt zetten. Twee kookstanden, een warmhoudstand en een timer (van 30 min. tot 20 uur) regelen het kookwerk. Alhoewel de pot uren aanstaat, is het verbruik zeer laag.

Hoe doe ik het? Ik bak steeds het vlees goed aan in een gewone braadpan en doe het dan over in mijn Crockpot samen met alle andere ingrediënten en een weinig water of andere vloeistof. Ik ben heel zuinig met specerijen, werk het liever eenmaal gaar bij. Verse kruiden doe ik ersteeds op het einde bij, door het lange koken verliezen ze hun frisheid.

CrockPot CR507 Slowcooker (richtprijs 102,96 euro) Te koop bij bol.com

 
koken & tafelen algemeen

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact