Een raar jaar

image Printervriendelijke versie

Een jaar waarin het nog niet één keer fatsoenlijk geregend heeft, en waarin de zon zo vaak, zo warm is dat de aarde nóg een beetje droger wordt. Een jaar waarin alles dat in de eerste maanden gezaaid kon worden, -tuinbonen, erwtjes, slasoorten, vroege spinazie, raapstelen en hun collega’s-, al snel de eerste blaadjes boven de grond stak. En het daar ook maar bij liet; zonder regen geen groei. TVT-smaakmaker Mari Maris

En nu schiet de temperatuur de laatste weken ook nog heen en weer tussen de -5 ºC en 25 ºC; ik zou me als plant ook even rustig houden. Ergens komt het me wel goed uit, het is namelijk ook een (voor)jaar waarin ik eigenlijk te weinig tijd heb voor de tuin. Ik hoor u denken, “Zit ze nou nog stééds met dat nieuwe boek?” Jep, het is namelijk een Lekker Dik Boek waaraan nu hard geredigeerd wordt, elke dag krijg ik een portie terug.

Het is ook een jaar waarin ik de asperges heb aangeaard, zowaar. Die asperges laat ik nog maar even onder hun beschermende heuvel zitten. Gelukkig zijn er ook echte telers, met verwarmde bedden. Mijn moeder bracht me een portie uit Nederland, dus toen Tine voorstelde om samen asperges op tafel te zetten, kon ik natuurlijk niet anders dan hier een recept uit het verse boek geven. Net zo simpel als smakelijk;

Asperge-gratin

Ingrediënten:
ca. 600 g smeuïge aardappelpuree
2 bosjes raapstelen, fijngesneden
20 dikke asperges
ca. 80 g Comté of belegen Hollandse geitenkaas

Bereiding:
Zet tegelijk met de aardappelen voor de puree ook de asperges op en kook net ze net niet beetgaar.
Laat de puree een beetje grof zodat er nog wat stukjes aardappel inzitten en meng de raapsteel erdoor.
Bedek de bodem van een platte ovenschaal met de helft van de puree, leg daarop de asperges tegen elkaar aan.
Als de schaal niet breed genoeg is maakt u een tweede puree/asperge laag.
Dek af met een laag puree, beleg royaal met kaas en gratineer onder de grill of in een oven van 200 ºC.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact