Dit zijn de nieuwe Michelin-sterren 2018!

image Printervriendelijke versie

Elk jaar wordt er reikhalzend naar uitgekeken: de voorstelling van de nieuwe Michelin-gids. Wie krijgt voor het eerst een ster? Welke restaurant krijgen een ster bij? TVT-smaakmaker Marc-Pieter Devos

Dat de absolute top van de Belgische gastronomie opnieuw wordt aangevoerd door Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem is nauwelijks een verrassing. Peter Goossens en Gert De Mangeleer koken op een onwaarschijnlijk hoog niveau en krijgen ook buiten onze grenzen lof en waardering. De verrassing viel in het achtervolgende groepje van tweesterrenrestaurants. Niet minder dan drie chefs – drie keer Vlaams – stapten het podium op om hun tweede ster in ontvangst te nemen: Michael Vrijmoed (restaurant Vrijmoed in Gent), Tim Boury (restaurant Boury in Roeselare) en Ralf Berendsen (La Source/La Butte au Bois, Neerharen).

Ook in het Michelin-peleton, de restaurants met één ster, vielen veel verrassende namen, op ééntje na. Toen Michael Ellis naar de mannen op het podium keek – inderdaad geen enkele nieuwe vrouwelijke chef –, merkte hij terecht op dat er een overvloed aan jong gastronomisch talent verzameld stond. Op één man na, in bruin kostuum tussen de witte vesten: Geert Van Hecke. De chef die eind 2015 de deur van zijn driesterrenrestaurant De Karmeliet achter zich dicht trok en met een nieuw klein restaurant Zet’Joe begon, staat er opnieuw. Is dit nu zijn eerste ster? Of zijn vierde? Wij houden het bij het laatste. Met deze vierde ster is Geert Van Hecke de enige Belgische chef die dit ooit presteerde.

Er was nog een andere chef die iets unieks presteerde. De piepjonge – pas 26 is hij – Jo Grootaers, chef van Altermezzo in Tongeren, trok niet alleen het zwarte koksvest van ‘Jonge Chef van het Jaar’ aan, hij kreeg er meteen de witte bovenop voor zijn eerste ster.

 

Omdat alle chefs op het Michelin-podium een stevig applaus verdienen, zetten we ze nog even netjes op een rijtje. Met vermelding van hun website-adres.

Nieuwe tweesterren (Michelin: staat voor uizonderlijke keuken. Een omweg waard!)

Vrijmoed, chef Michael Vrijmoed (Gent) www.vrijmoed.be
La Source, chef Ralf Berendsen (Neerharen) www.restaurantlasource.be)
Boury, chef Tim Boury (Roeselare) www.restaurantboury.be

Nieuwe restaurants met één ster
(Michelin: staat voor verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!)

Brussel
L’Ecailler du Palais Royal, chef Maxime Mazers (Brussel) www.lecaillerdupalaisroyal.be

Vlaanderen
The Butcher’s son, chef Bert-Jan Michielsen (Antwerpen) www.thebutchersson.be
Dôme, (Antwerpen)
Zet’Joe by Geert Van Hecke, chef Geert Van Hecke (Brugge) www.zetjoe.be
Chambre Séparée, chef Kobe Desramault (Gent) www.chambreseparee.be
OAK, chef Marcello Ballardin (Gent), www.oakgent.be
De vork van Luc Bellings, chef Luc Bellings (Hasselt) www.lucbellings.be
M-Bistro, chef Mattias (Nieuwpoort) www.mbistro.be
Carcasse, (St-Idesbald) www.carcasse.be
Goffin, chef Timothy Goffin (Sint-Kruis) www.timothygoffin.be
Brasserie Julie, chef Thomas Locus (Sint-Martens-Bodegem) www.brasseriejulie.be
Altermezzo, chef Jo Grootaers (Tongeren) www.altermezzo-tongeren.be

Wallonië Bistro
Racine, chefs Jean-Marie Bucumi en Jimmy Collodore (Braine-le-Château) www.bistroracine.be

Groot-Hertogdom Luxemburg
Fani, (Roeser)

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

Kerstwinkel 2017

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact