Berichten - album

Op het Tastingfestival Meug! wordt een uitzonderlijke nieuwe whisky voorgesteld: Arran A La Belge. Deze whisky is het resultaat van ren uniek project waarbij Schotse whisky een tweede rijping...

 

Het stormt en de opstijgende vliegtuigen in Zaventem hebben het flink lastig. Ook wij moeten tegen de wind opboksen als we in Kampenhout naar de grote loods van witloofteler Patrick Van Ingelgom...

 

"Sjalot is iets zachter en zoeter van smaak dan gewone ui. Al kunnen kleine sjalotjes best pittig zijn! Hoe scherp ze smaken, hangt af van de soort. De 'cuisse de poule', de lange sjalotten,...

 

Valentijn en chocolade, het is een prachtig duo. Nog mooier wordt het als je zelf voor je liefste overheerlijk chocolade lekkers klaarmaakt. Moeilijk? Helemaal niet. Dominique Persoone vertelt je...

 

"Skrei is een jonge kabeljauw uit de diepe koude wateren van het arctische deel van de Barentsz Zee. Hij is enkele in februari en maart te koop, een echt seizoensproduct! Omdat de skrei vooral...

 

Elke dag ben ik dankbaar voor de stad waarin ik leef en de vele mogelijkheden die we hier hebben, zeker ook op culinair gebied. Zo opende vorige week een filiaal van H-Mart, supermarkt met...

 

Toen Pieter Verheyde ons een jaar geleden vertelde dat hij aan een boek werkte over champagne, dacht ik ongewild … het zoveelste champagneboek! Maar Pieter kennende – topsommelier met een, sorry...

 

"De 'vis van het jaar' wordt naast lotte ook staartvis of zeeduivel genoemd. De laatste naam kreeg hij van de vissers die vroeger ronduit bang waren van zijn grote afschrikwekkende kop. Ze gooiden...

 

De prijs van mooiste vis zal hij nooit behalen, maar voor de prijs van lekkerste maakt hij wel veel kans: zeeduivel, ofte lotte, ofte staartvis. Als dertigste ‘Vis van het Jaar’ koos VLAM, Vlaams...

 

"Het is nu volop de tijd van deze AOC-kaas van rauwe koemelk uit de Zwitserse en Franse Jura. Hij wordt uitsluitend tijdens de winter gemaakt als de koeien op stal staan. 's Zomers als ze in de...

 

18 januari 2018! Als dit geen mooie datum was! Mooi qua cijfers en mooi omdat ons keukenproject eindelijk definitief uit de startblokken schoot door de komst van loodgieter Francis en electricien...

 

Langs de weg liggen nog restanten van de onverwachte sneeuwval van enkele dagen geleden. Het dooit met regen en wind, met als gevolg dat de velden er nat en modderig bijliggen. Eigenlijk het...

 

"Wij telen zelf knolselder in onze tuin en bewaren ze voor de winter in onze groentekelder op 5°C. Knolselder combineert goed met rood vlees én met vis. We verwerken de knol in heel diverse...

 

Zo, de drie koningen zijn huiswaarts gekeerd, de nieuwjaarsborrels achter de rug. We kunnen beginnen. Ha fijn, een vers jaar. wat zullen we er eens mee doen? Gaat u vegan, wordt u fitgirl en eet u...

 

"Voor een smaakvolle visfumet, basis voor een vissaus of -soep, gebruik je graten en koppen van platvissen als zeetong, tarbot, griet,... Het allerbelangrijkste is de graten zeer goed te spoelen....

 

"Ik werk graag met truffels, ze geven diepte aan je gerechten. Hun aroma is bedwelmend, hun smaak ongelooflijk! Bij het woord truffel denk je spontaan aan de zwarte wintertruffel, de tuber...

 

Op 2de kerst hou ik het graag eenvoudig en daarom deze middag op het menu de fantastische ovenschotel uit het nieuwe boek 'Mari plukt de dag' van onze smaakmaker Mari Maris. Ik heb hem een beetje...

 

Ben je net als ik nog aan het twijfelen aan je kerstmenu? Wordt het parelhoen of toch maar kalkoen? Ik hakte de knoop door. Dit is ons kerstmenu. ...

 

Nooit zie je knolselder de hoofdrol spelen in een gerecht, toch is deze stevige aardse knol met zijn heel eigen smaak niet weg te denken uit tal van feestgerechten.

Donkere wolken pakken...

 

"Het is nu volop oesterseizoen. Dat loopt van september tot april, de 8 maanden met een ‘r’: huit ‘r’ ofte het Franse ‘huître’. Komen platte oesters enkel langs de Europese kusten voor, de holle...

 

"In onze tuin kweken we onze eigen kruiden en groenten van april tot aan de eerste vorst. We hebben ook fantastische hokkaïdopompoenen die we oogsten als ze nog klein zijn. Natuurlijk kun je deze...

 

Bij december hoort niet alleen sneeuw en vrieskou maar ook speculaas. Of is het speculoos? Jawel, er is een verschil. Speculaas is vooral een aangelegenheid van Nederland, in België spreekt men...

 

"Coquilles koop je best in de schelp, zo zie je meteen of ze vers zijn én ben je er zeker van 'echte' coquilles te kopen! Vaak worden immers allerlei - uitgehaalde - kammosselen als coquilles...

 

Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte uit Ouwegem maakte het lekkerste en origineelste gerecht klaar met rode poon, de Vis van het Jaar 2017, op de Nationale Horecawedstrijd op...

 

Elk jaar wordt er reikhalzend naar uitgekeken: de voorstelling van de nieuwe Michelin-gids. Wie krijgt voor het eerst een ster? Welke restaurant krijgen een ster bij?...

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact